Σοβαρές αιχμές κατά του αναδόχου του έργου κατασκευής της Γέφυρας «Αδελφών Κούσιου» και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας αφέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 16/11, τόσο από τον εκπρόσωπο της επιτροπής διαχείρισης της δωρεάς Νίκο Παπαγιανούλη, όσο και από τον πρώην αντιδήμαρχο Τεχνικών Δημήτρη Δάσκαλο και άλλους δημοτικούς συμβούλους.   

Αφορμή ήταν η συζήτηση θεμάτων σχετικά με την προσφυγή του ανάδοχου εργολάβου κατά της ποινικής ρήτρας που του επέβαλε ο δήμος, λόγω της καθυστέρησης αποπεράτωσης του έργου.

Έντονα, λοιπόν, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο το θέμα της γέφυρας Κούσιου, η κατασκευή της οποίας ήδη έχει ξεφύγει κατά 4 μήνες από την αρχική προθεσμία που προέβλεπε η σύμβαση και εκπνέει σε 2 μήνες η τρίτη παράταση που δόθηκε για την αποπεράτωσή της.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο δεν θα το αποπερατώσει, καθώς η μέχρι τώρα πορεία των εργασιών δείχνει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Δημήτρης Δάσκαλος, ο οποίος κατά την υπογραφή της Σύμβασης το 2010 ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, επέρριψε ευθύνες τόσο στον εργολάβο, για τον οποίο μάλιστα σχολίασε πως «δεν του γέμιζε το μάτι», όσο και προς την τεχνική υπηρεσία, η οποία, κατά την άποψή του, θα έπρεπε από τον περασμένο Ιούλιο να ξεκινήσει διαδικασίες για την έκπτωση του αναδόχου.

Αίσθηση προκάλεσε και η ρήση του κ. Δάσκαλου ότι «ο εργολάβος δεν μπορεί να κατασκευάσει το έργο», ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κήρυξή του ως έκπτωτου και να αναλάβει η διαχειριστική αρχή την αποπεράτωση της κατασκευής της γέφυρας.

Με ήπιο, πλην όμως σαφέστατο τρόπο, ο εκπρόσωπος της επιτροπής διαχείρισης της δωρεάς των αδελφών Κούσιου Νίκος Παπαγιαννούλης απέδωσε ευθύνες προς πολλές κατευθύνσεις, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Όπως σημείωσε,  από την αρχή διαπιστώθηκε ότι «κάτι δεν πήγαινε» καλά και παρά τις επισημάνσεις, δεν διαπιστώθηκε η πρόθεση να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

Αναφερόμενος στην στάση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, διερωτήθηκε: «Σε αμέλεια, αβλεψία ή σκοπιμότητα οφείλεται αυτή η κατάσταση…» και συμπλήρωσε: «Έπρεπε 6 μήνες πριν να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος, αλλά η Τεχνική Υπηρεσία αγρόν ηγόραζεν»…

Ο διευθυντής Τεχνικού – Πολεοδομικού Μάρκος Κακοδήμος, αφού εξέφρασε την άποψή του σχετικά με την πορεία του έργου, σημείωσε ότι με την επιλεχθείσα μέθοδο κατασκευής, «τείνει να πιστεύει ότι δεν θα κατασκευαστεί το έργο». Στις καταγγελίες – αιχμές του κ. Παπαγιαννούλη, ο κ. Κακοδήμος δεν απάντησε.

Τελικά, αποφασίστηκε η άμεση έναρξη διαδικασιών για την κήρυξη ως έκπτωτου του εργολάβου και να ανατεθεί το θέμα στην διαχειριστική αρχή, ώστε να αναλάβει την αποπεράτωση του έργου.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα