Αποφασισμένοι να ασκήσουν πιέσεις ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Βέροιας – Σκύδρας δήλωσαν βουλευτές και αιρετοί της αυτοδιοίκησης του νομού Ημαθίας, σε σύσκεψη που προκάλεσε ο δήμος Νάουσας, στον Άγιο Νικόλαο. Όλοι συμφώνησαν στα εξής: Το έργο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής, έργο πρώτης προτεραιότητας και ότι το ΕΣΠΑ είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για να εξασφαλιστούν χρήματα.  

Επί της ουσίας, ειπώθηκαν τα ίδια πράγματα και το μόνο καινούργιο στοιχείο είναι ότι υπάρχει διαφωνία της “Εγνατίας” στην κατασκευή νέου κόμβου (η Περιφέρεια επιμένει ότι ούτε ο κόμβος Κουλούρας ούτε ο κόμβος Βέροιας εξυπηρετούν και ότι θα πρέπει να γίνει τρίτος κόμβος), στο ύψος της Μέσης, για να “κουμπώσει” ο οδικός άξονας. Το αισιόδοξο πάντως είναι ότι οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας δήλωσαν ότι υπάρχει πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί το έργο.
Όσον αφορά το έργο, το τμήμα Πατρίδα – Νάουσα (μήκους 19,250 χιλιομέτρων) βρίσκεται σε εξέλιξη. Για το τμήμα Βέροια – Πατρίδα (10 χιλιομέτρων) εκπονήθηκε προμελέτη αλλά δεν είναι δυνατή ακόμη η προκήρυξη μελετών επειδή εκκρεμεί η έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επειδή δεν δίδεται έγγραφο συναίνεσης από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ» για την μελέτη του κόμβου σύνδεσης του οδικού άξονα με την Εγνατία. Τέλος για το οδικό τμήμα Νάουσας – Σκύδρας (20χλμ) έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα επιδιωχθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ όταν υπάρξει σχετική πρόσκληση.
Στην συζήτηση τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης όσο και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Φωτόπουλος δήλωσαν ότι το έργο είναι πρώτης προτεραιότητας και η Περιφέρεια είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον άξονα ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με την κυβέρνηση.
Ο δήμαρχος της Νάουσας χαρακτήρισε το έργο σημαντικό και τόνισε ότι το ΕΣΠΑ είναι η τελευταία ευκαιρία να διεκδικηθούν χρήματα. «Πολιτικά δεν δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα»σημείωσε ο κ. Καραμπατζός.
Από την πλευρά των βουλευτών επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του άξονα και αναγκαιότητα ολοκλήρωσής του. «Πρέπει να το αποπερατώσουμε, είναι πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε ο Υφυπουργός Άγγελος Τόλκας. «Πρέπει να διεκδικήσουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ. Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν υπήρχε αυτόνομη Περιφέρεια Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας» υποστήριξε ο κ. Σιδηρόπουλος. «Το έργο θα έπρεπε να είχε γίνει…χθες. Πρέπει να ολοκληρώσουμε» τόνισε ο κ. Γικόνογλου.
Η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου υπογράμμισε ότι «ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά». Ο αντιδήμαρχος Βέροιας, Άρης Λαζαρίδης επεσήμανε ότι υπάρχει τεχνικά ένα πρόβλημα, το που θα «κουμπώσει» ο οδικός άξονας. Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι αν γίνει και τρίτος κόμβος (Μέση) σε μια τόσο κοντινή απόσταση (Βέροια – Κουλούρα) και θα πρέπει «κουμπώσει» ο δρόμος ή στην Βέροια ή στην Κουλούρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων αλλά και των αιρετών της Πέλλας. Να επισημανθεί ότι στην σύσκεψη δεν παραβρέθηκαν οι βουλευτές Πέλλας αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης που κλήθηκε.
Πηγή: pliroforiodotis.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα