4 Οκτωβρίου….

Παγκόσμια ημέρα των ζώων  

Σαν σήμερα…

1883:  Παρθενικό ταξίδι για το θρυλικό τρένο «Oριάν Εξπρές» (Orient express= εξπρές της Ανατολής).  


Ο G. Nagelmackers εγκαινιάζει μια τολμηρή ιδέα που θα άλλαζε την ιστορία των ευρωπαϊκών συγκοινωνιών, δημιουργώντας ένα θρύλο.  Το αρχικό δρομολόγιο του ήταν Παρίσι – Κωνσταντινούπολη με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις στο Στρασβούργο, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι. Έχει χρησιμοποιηθεί και ως σκηνικό σε αρκετές ταινίες, όπως στην ομώνυμη ταινία ‘Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές” της Αγκάθα Κρίστι.  

1957: Εκτόξευση από τους Σοβιετικούς του 1ου τεχνητού δορυφόρου « Σπούτνικ 1».
Ήταν η πρώτη νίκη για την διαστημική κούρσα από τη Σοβιετική Ένωση. «Σπούτνικ» σημαίνει δορυφορικός στα ρώσικα. Ως αποτέλεσμα αυτής της εκτόξευσης ήταν η αμερικανική πολεμική αεροπορία να προτείνει τη δημιουργία διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
1974: Ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Κων/νος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την Ιδρυτική της Διακήρυξη που αναδεικνύει την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.
2009: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές με νίκη του ΠΑΣΟΚ και 160 έδρες και αποχώρηση του Κων/νου Καραμανλή από την προεδρία της ΝΔ.

Θάνατοι

Janis Joplin: (1970)

Η πιο συγκλονιστική γυναικεία φωνή του Blues και του Rock, πέθανε στο Los Angeles σε ηλικία 27 ετών, από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Επιμέλεια στήλης: Λένα Μαρκογιαννάκη

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα