5 Οκτωβρίου…..
 
Παγκόσμια ημέρα Εκπαιδευτικών
Παγκόσμια ημέρα Κατοικίας
Σαν σήμερα….
1793: Στη Γαλλία καταργείται από θρησκεία ο χριστιανισμός.
Από τα μέσα του 18ου αιώνα ήδη στην «άθεη», όπως την αποκαλούσαν, Γαλλία απαγορευόταν κάθε αναφορά σε  οποιαδήποτε θρησκεία και ακόμα περισσότερο σε αυτή του χριστιανισμού.  

1910: Ανατρέπεται το καθεστώς της μοναρχίας στη Πορτογαλία.
Η βασιλεία ανατρέπεται και ανακηρύσσεται το πολίτευμα της δημοκρατίας. Την προεδρία της χώρας αναλαμβάνει ο Εμανουέλ ντε Αριάγκα. Όμως ούτε αυτή η ανατροπή κατάφερε να δώσει τέλος στις εξεγέρσεις.
1919: Ο Enzo Ferrari κάνει το ντεμπούτο του ως οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων στον αγώνα ανάβασης στην Πάρμα της Ιταλίας.
Ο E. Ferrari ήταν Ιταλός μηχανικός αυτοκινήτων. Στον αγώνα της Πάρμα βγήκε τέταρτος. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 αποσύρθηκε από τους αγώνες, με σκοπό να υλοποιήσει το όνειρο του: τη δημιουργία αγωνιστικών αυτοκινήτων. Το 1947 η πρώτη Ferrari εμφανίστηκε στην αγορά. Την ίδια χρονιά κέρδισε και στο Grand Prix της Ρώμης.
1949: Επίσημη έπαρση σημαίας του ΟΗΕ στο κτήριο του διεθνή οργανισμού στην Νέα Υόρκη.
Ο ΟΗΕ ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στο Β΄ Παγκόσμια Πόλεμο και είχε αρχικά 51 μέλη. Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση και την υπογραφή του Χάρτη, ο ΟΗΕ βρίσκει την έδρα του στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου εξακολουθεί να εδρεύει μέχρι σήμερα.
1962: Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους single “Lone me Do”.
Οι Beatles ήταν και είναι ένα παγκοσμίου φήμης αγγλικό ροκ συγκρότημα, το οποίο σχηματίστηκε στο Λίβερπουλ το 1959 και τη δεκαετία του 1960 γνώρισε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Με απαρχή τις 5 Οκτώβρη του 1962 όπου κυκλοφόρησε το πρώτο τους single.
2000: Ανατροπή του ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία.
Έπειτα από λαϊκή εξέγερση Σέρβων πολιτών στο Βελιγράδι εναντίον του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Σ. Μιλόσεβιτς, ο τελευταίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές του εθνικισμού στη τελευταία περίοδο διάσπασης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.
 
Θάνατοι
Λύσανδρος Καυτανζόγλου (1883) 
Υπήρξε κορυφαίος Έλληνας Αρχιτέκτονας. Κάποια από τα έργα του είναι το Αρσάκειο, το Πολυτεχνείο Αθηνών και η Δυτική εκκλησία.
Επιμέλεια στήλης: Λένα Μαρκογιαννάκη
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα