6 Οκτωβρίου:
Σαν σήμερα….
1889: Ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το καμπαρέ «Moulin Rouge» στο Παρίσι.  


Moulin Rouge σημαίνει Κόκκινος Μύλος και είναι ένα από τα πιο διάσημα και θρυλικά cabaret του Παρισιού. Χτίστηκε το 1889 από τον Joseph Oller και την ίδια χρονιά σαν σήμερα άνοιξε τις πύλες του στον κόσμο. Το Moulin Rouge είναι γνωστό ως το μέρος που γεννήθηκε η σύγχρονη μορφή του χορού “CAN-CAN”.

1910: Νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ορκίζεται πρωθυπουργός, κατόπιν ανάθεσης της σχετικής εντολής από το βασιλιά Κωνσταντίνο. Ο οποίος παρά τους φόβους του, πίστεψε ότι ο Ε. Βενιζέλος ήταν ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για τη χώρα εκείνη τη στιγμή.

1912: Σημειώθηκε η πρώτη νίκη του ελληνικού στρατού κατά τον Α΄Βαλκανικό πόλεμο.

1951: Ο Ιωσήφ Στάλιν ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ διαθέτει ατομική βόμβα.
Η ατομική βόμβα είναι βόμβα που λειτουργεί με πυρηνικά υλικά (όπως το ουράνιο) και βασίζεται στην αλυσιδωτή αντίδραση δηλαδή μη ελεγχόμενη σχάση, κάτι που ο εκάστοτε εχθρός δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ο Ι. Στάλιν με αυτή την ανακοίνωση προσδοκούσε την δημιουργία φόβου στις ΗΠΑ και την αναβολή των σχεδίων τους εναντίον της ΕΣΣΔ.
1973: Έναρξη Αραβοϊσραηλινού πολέμου.
Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, ή αλλιώς Δ’ αραβοϊσραηλινός πόλεμος, που συνέβη τον Οκτώβριο του 1973 ήταν ο τελευταίος της σειράς των Αραβοϊσραηλινών πολέμων, εξαιρουμένων των εισβολών στον Λίβανο το 1982 και το 2006 και των εισβολών σε παλαιστινιακά εδάφη όπως στη Γάζα το 2008. Γιομ Κιπούρ ονομάζεται η ισραηλινή εορτή της Σκηνοπηγίας, ή αλλιώς Ημέρα της Εξιλέωσης. Στις 25/10, έπειτα από μεσολαβητικές προσπάθειες ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός.   
2003: Το πρώτο μηχάνημα που κλέβει τους κωδικούς από πιστωτικές και κάρτες μετρητών πέφτει στα χέρια των αρχών.
Στον Προμαχώνα Σερρών συνελήφθησαν ένας Βούλγαρος και ένας Ελληνο-γεωργιανός που είχαν στην κατοχή τους τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική συσκευή, η οποία είναι γνωστή διεθνώς ως «σκίμερ». Όπως εκτιμάται πιθανόν να είναι το πρώτο «σκίμερ» που εντοπίζεται σε όλη την Ευρώπη.
Επιμέλεια στήλης: Λένα Μαρκογιαννάκη
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα