8 Οκτωβρίου…
Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών,
Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας

 

Σαν σήμερα….

1906: Ο Γερμανός Karl Nesler λανσάρει την πρώτη λακ για στερέωση μαλλιών περμανάντ στο Λονδίνο.  

Η περμανάντ είναι η χημική ή θερμική επεξεργασία των μαλλιών έτσι ώστε να εμφανίζονται ως κύματα, μπούκλες ή απλά να ισιώνουν. Η χρήση της λέξης «permanent» (μόνιμη) είναι δικαιολογημένη από τη στιγμή που όταν γίνεται η περμανάντ το μαλλί παραμένει έτσι.

1958: Εμφυτεύεται από τον δρα. Eke Senning ο πρώτος εσωτερικός βηματοδότης.
Η πρώτη συσκευή απέτυχε μετά από τρεις ώρες, η δεύτερη συσκευή που εμφυτεύθηκε έπειτα από λίγες μέρες, διήρκησε για δύο ημέρες. Ο πρώτος ασθενής που του έγινε για πρώτη φορά η εμφύτευση των βηματοδοτών, Α. Larsson, επέζησε των πρώτων δοκιμών και πέθανε το 2001 .

1987: Θεμελιώνεται επίσημα το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο».
Λίγο μετά το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, η κόρη του Χριστίνα και οι στενοί του συνεργάτες, υλοποίησαν τη θέληση του εκλιπόντος ιδρύοντας το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Ένας από τους στόχους του Κοινωφελούς Ιδρύματος ήταν η ίδρυση ενός σύγχρονου καρδιοχειρουργικού κέντρου. Οι εργασίες ανέγερσης άρχισαν τον Οκτώβριο του 1987 και ολοκληρώθηκαν μετά από 5 χρόνια, στις 6 Οκτωβρίου 1992, όπου και δωρήθηκε επισήμως στο Ελληνικό Δημόσιο.

2000: Ο Michael Schumacher νικά στο Grand Prix της Φόρμουλα 1 στη Σουζούκα και χαρίζει στη Ferrari τον πρώτο της τίτλο στο πρωτάθλημα οδηγών από το 1979.
O M. Schumacher συμμετείχε συνολικά σε 250 Grand Prix, από τα οποία κέρδισε τα 91 ενώ στα 154 τερμάτισε μέσα στην πρώτη τριάδα. Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά, την οποία συμμετείχε μόνο σε έξι από τους 16 αγώνες, η χειρότερη θέση του στο πρωτάθλημα ήταν η 5η το 1999 όπου πάλι δεν συμμετείχε στους έξι από τους 16 αγώνες λόγω τραυματισμού. Συνολικά, συμμετείχε σχεδόν σε 16 περιόδους, κατέκτησε επτά φορές το Πρωτάθλημα και είναι ο πρώτος στην σχετική λίστα, δύο φορές κατετάγη 2ος και τρεις φορές 3ος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

Τζον Χάνκοκ: (1793) 56 ετών, 
Αμερικανός επαναστάτης και επιχειρηματίας, το πρώτο πρόσωπο που υπέγραψε τη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Γκαμπριέλ Μαρσέλ: (1973)  84 ετών, 
Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος και λογοτέχνης.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα