9 Οκτωβρίου….
 
Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου
Σαν σήμερα…
1874: Ιδρύεται στη Βέρνη η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση.  


Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Universal Post Union), είναι διεθνής οργανισμός που συγκαταλέγεται σήμερα στις ειδικές οργανώσεις (οργανισμούς) του ΟΗΕ. Δημιουργήθηκε με την ονομασία General Post Union με έδρα τη Βέρνη με κύριο σκοπό τις καλύτερες και συντονισμένες ταχυδρομικές αποστολές αρχικά στην Ευρώπη αλλά και την αποφυγή αποστολών απαγορευμένων ειδών όπως όπλα, ναρκωτικά, κ.α.

1949: Με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, επέρχεται τυπικά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου.
Ο Εμφύλιος Πόλεμος διήρκεσε από τον Μάρτιο του 1946 έως τον Οκτώβριο του 1949 με αποτέλεσμα την ήττα των κομμουνιστών. Αρχικά, ο πόλεμος ονομάστηκε «Συμμοριτοπόλεμος». Το 1989, με τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – Ενιαίου Συνασπισμού κομμάτων της Αριστεράς καθιερώθηκε επισήμως η ονομασία «Εμφύλιος». Ο ελληνικός εμφύλιος είναι στην ουσία η πρώτη πράξη του ψυχρού πολέμου που θα πλανιόταν πάνω από την παγκόσμια πολιτική σκηνή τα επόμενα χρόνια.
1997: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Ιταλό θεατρικό συγγραφέα Ντάριο Φο.
Ο Ντάριο Φο είναι γεννημένος το 1926, είναι Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης αλλά και συνθέτης. Χρησιμοποιεί τεχνικές της commedia dell’ arte, είναι η ονομασία της λαϊκής ιταλικής αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας, η οποία ήταν δημοφιλής μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα..
2002: Η αρμόδια επιτροπή ανακοινώνει ότι δέκα χώρες μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να γίνουν κράτη μέλη της.
Οι χώρες που πληρούσαν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και δικαιωματικά  μπορούσαν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η Κύπρος, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Μίλτο και η Ουγγαρία. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία παραπέμφθηκαν για το 2007. Δεν είχε οριστεί ακόμη η ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
2006: H Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.
Η Β. Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου του 2006 ότι προχώρησε στην πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων, πραγματοποιώντας επιτυχώς υπόγεια έκρηξη. Προκαλώντας αρχικά την παγκόσμια κατακραυγή και κατόπιν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πάρει σκληρές αποφάσεις. Το 2009 προχωρούν σε δεύτερη πυρηνική δοκιμή, την οποία ομόφωνα καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς την «σαφή παραβίαση» της απόφασης του 2006.

ΘΑΝΑΤΟΙ

Ιωάννης Καποδίστριας: (1831) 55 ετών
Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας δολοφονείται στο Ναύπλιο (27 Σεπτεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο).
Άννα Φρόιντ: (1982) 86 ετών
Αυστριακή ψυχαναλύτρια, το τελευταίο επιζών παιδί του μεγάλου ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόιντ, στο Λονδίνο.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα