11 Οκτωβρίου….

Σαν σήμερα…

1922: Μικρασιατική Καταστροφή.
Υπογράφεται στα Μουδανιά της Κίου η συνθήκη για την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Ανατολική Θράκη.
Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα και καθορίστηκαν τα όρια υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη δυτική όχθη του Έβρου. 

1935: Στρατιωτικός νόμος στην Ελλάδα έπειτα από κίνημα.
Ο Γεώργιος Κονδύλης σχηματίζει κυβέρνηση, ενώ καταργείται με ψήφισμα της Βουλής η αβασίλευτη δημοκρατία. Με το κίνημα της 11ης Οκτωβρίου η διαδικασία της Παλινόρθωσης της Μοναρχίας μπήκε στην τελική της φάση. Στο δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου 1935, εγκρίθηκε η αλλαγή του πολιτεύματος, κάτω από τη σκιά του στρατιωτικού νόμου και με αποχή της βενιζελικής παράταξης.  Στις 30 Νοεμβρίου ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄, πέντε μέρες μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Δεμερτζή.

1945: Ξεκινά ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος.
Ο κομμουνιστής Μάο Τσε Τουνγκ πολεμά εναντίον του εθνικιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ. Ως σπουδαίος στρατιωτικός επιστήμων, ο Μάο υπήρξε θεμελιωτής της θεωρίας του ανταρτοπόλεμου. Είχε διατυπώσει την εξής θεωρία: «Όταν ο εχθρός προελαύνει, υποχωρώ. Όταν ο εχθρός στρατοπεδεύει, τον ενοχλώ. Όταν ο εχθρός εξαντλείται, τον σφυροκοπώ. Όταν ο εχθρός υποχωρεί, τον καταδιώκω».

1978: Η πιο μεγάλη νίκη στην ιστορία της Εθνικής ποδοσφαίρου επί της Φιλανδίας με 8-1.
Η Εθνική Ελλάδος με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια αγωνίζεται για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών, καταφέρνει να νικήσει την Εθνική Φιλανδίας με 8 γκολ, ρεκόρ για την εποχή. Οι σκόρερ των οποίων ήταν ο  Μαύρος με 3, ο Δεληκάρης με 2, ο Νικολούδης με 2 και ο Γαλάκος με 1

1991: Αποφασίζεται η διάλυση της KGB στην ΕΣΣΔ.
Από το Συμβούλιο του Κράτους αποφασίζεται την αντικατάστασή της από άλλες υπηρεσίες. KGB σημαίνει Επιτροπή για την Κρατική Ασφάλεια, που ήταν και το επίσημο όνομα ενός οργανισμού ομπρέλα στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης ως κατεξοχήν υπηρεσία ασφαλείας, μυστική αστυνομία, και οργανισμός πληροφοριών, από το 1954 έως το 1991.  Το όνομα της μεγαλύτερης οργάνωσης της Ρωσίας που διαδέχτηκε την KGB είναι η FSB. Η λειτουργία της KGB αποτυπώνεται στο επίσημο έμβλημα της οργάνωσης: τονίζοντας τόσο την ασπίδα όσο και το σπαθί, η KGB ήταν μια οργάνωση με στρατιωτική ιεραρχία που στόχευε στην παροχή εθνικής ασφάλειας, και στην ασφάλεια του ΚΚΣΕ..

2003: Η Ελλάδα νικά την Βόρεια Ιρλανδία 1-0 στη Λεωφόρο και το όνειρο της πρόκρισης στα τελικά του Euro 2004 στην Πορτογαλία γίνεται πραγματικότητα.
Για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 1980. Στον αγώνα αυτό ακούγεται για πρώτη φορά η σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη για την Εθνική. Η Εθνική μας με εύστοχο πέναλτι, που εκτελεί ο Β. Τσάρτας στο 69΄ παίρνει κατευθείαν το εισιτήριο για τα γήπεδα της Πορτογαλίας, επιτρέποντας μας να επιστρέψουμε στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια μετά από απουσία 24 χρόνων. Το καλοκαίρι του 2004 η Ελλάδα στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΘΑΝΑΤΟΙ
James Prescott Joule: (1889) 71 ετών, άγγλος φυσικός. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ενέργειας.
Édith Piaf: (1963) 48 ετών, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Édith Giovanna Gassion, κορυφαία γαλλίδα τραγουδίστρια, ίσως η πιο σημαντική παρουσία στη γαλλική σκηνή των βαριετέ.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα