22 Οκτωβρίου…
 
Σαν σήμερα…(αφιέρωμα)
1923: Φιλομοναρχικό στρατιωτικό κίνημα, υπό τους στρατηγούς Λεοναρδόπουλο και Γαργαλίδη, καταστέλλεται από τους Πλαστήρα και Πάγκαλο.  


Το στρατιωτικό κίνημα των στρατηγών Παναγιώτη Γαργαλίδη και Γεώργιου Λεοναρδόπουλου, που εκδηλώθηκε στις 22  Οκτωβρίου του 1923, ήταν μια συμμαχία ετερόκλητων στρατιωτικών στοιχείων: από βενιζελικούς αξιωματικούς, όπως οι επικεφαλής του, που είχαν παραγκωνισθεί από την Επαναστατική Επιτροπή του Πλαστήρα, μέχρι βασιλόφρονες αξιωματικούς που φοβόντουσαν ότι οι ερχόμενες εκλογές θα οδηγούσαν σε αβασίλευτο καθεστώς. Σκοπός των δύο στρατηγών ήταν, αρχικά να αναγκάσουν την κυβέρνηση σε παραίτηση, χωρίς να καταφύγουν σε ένοπλη βία και κατά δεύτερον στόχευαν στην ανάληψη της εξουσίας από μία κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα σε τίμιες εκλογές.

Το κίνημα δεν εκδηλώθηκε στην πρωτεύουσα, όπως απαιτούσε ο μετέπειτα δικτάτωρ Ιωάννης Μεταξάς, ούτε στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην περιφέρεια. Η αντίδραση της Επαναστάσεως ήταν αστραπιαία. Στην Αθήνα την κατάσταση πήρε στα χέρια του ο στρατηγός Πάγκαλος, ως αρχηγός του Στρατού. Στη Θεσσαλονίκη ο στρατηγός Κονδύλης, που είχε ανακληθεί στην ενεργό υπηρεσία, τέθηκε επικεφαλής της καταστολής. Στις 25 Οκτωβρίου η Επανάσταση συνέχιζε να ελέγχει και πάλι όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Στις 27 Οκτωβρίου, έπειτα από μία σύντομη συμπλοκή με τις κυβερνητικές δυνάμεις, ο Γαργαλίδης αποδέχεται την άνευ όρων παράδοση που του επέβαλε ο Νικόλαος Πλαστήρας. Οι αρχηγοί του κινήματος, Παναγιώτης Γαργαλίδης και Γεώργιος Λεοναρδόπουλος, καταδικάσθηκαν σε θάνατο, αλλά τους δόθηκε χάρη στη συνέχεια.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα….

1943: Η Μάχη της Αστυπάλαιας.

1951: Αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η πρώτη δίκη του Μπελογιάννη.

1966: Εκτοξεύεται το σοβιετικό διαστημόπλοιο Λούνα 12.

2009 – Κυκλοφορούν από την Microsoft τα Windows 7.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Μάνος Λοΐζος: (1937), συνθέτης του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Πέθανε 17 Σεπτεμβρίου του 1982.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα