Το καλοκαίρι πέρασε ανεπιστρεπτί και οι ηλιόλουστες μέρες όλο και λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που προβαίνουν στις γνωστές «χειμερινές» πολεοδομικές παραβάσεις (τζάμια σε υπαίθριους χώρους κλπ), σε αντίθεση με το καλοκαίρι που το ενδιαφέρον εστιάζεται στις παραβάσεις των τραπεζοκαθισμάτων.  


Ήδη άρχισαν να εντοπίζονται πολεοδομικές παραβάσεις καταστημάτων, κάτι που συζητήθηκε στη χθεσινή επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βέροιας.  

Tόσο η Κατίνα Κοστογλίδου, όσο και ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου πρότειναν να υπάρξει δημόσια ανακοίνωση ή, έστω, προσωπική επιστολή προς όλους τους καταστηματάρχες, στους οποίους θα γίνεται γνωστό ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τυχόν παραβάσεις.

Από την άλλη, αντιτάχθηκε η άποψη ότι πρόκειται για πράγμα αυτονόητο η τήρηση της νομιμότητας από τον κάθε καταστηματάρχη και μία τέτοια επισήμανση είναι περιττή, καθώς ο καθένας γνωρίζει τι του επιτρέπεται βάσει της άδειάς του.

Τελικά, οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ισοψηφία, με 3 υπέρ, 3 κατά και 1 λευκή ψήφο για την πρόταση περί της δημόσιας ανακοίνωσης ή των επιστολών, με αποτέλεσμα – με την διπλή ψήφο του προέδρου – να υπερισχύσει η δεύτερη άποψη, πλην όμως, ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Επιτροπής το προεδρείο των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα μέλη του θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους.

Πρόταση Χατζηαθανασίου για το «προφίλ» της Βέροιας

Ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, στη συζήτηση των παραπάνω, δήλωσε ότι κουράστηκε, ως μέλος της Επιτροπής, να ασχολείται μόνο με ανακλήσεις αδειών, τονίζοντας πως ο ρόλος της Επιτροπής έχει και άλλες διαστάσεις, ενώ πρότεινε την χαρτογράφηση των σημείων της πόλης που υπάρχουν προβλήματα στην ποιότητα της ζωής, να δημιουργηθεί το «προφίλ της πόλης», όπως είπε (εγκαταλελειμμένα κτίρια, στάσιμα νερά κλπ). Όλα αυτά, καταγεγραμμένα σε μία βάση δεδομένων, θα μπορούσαν να ταχθούν κατά προτεραιότητα και, ανάλογα με την σοβαρότητά τους, να επιχειρηθούν παρεμβάσεις.

Η πρόταση αυτή έγινε καταρχήν αποδεκτή από τον πρόεδρο Κώστα Βοργιαζίδη και τα άλλα μέλη της Επιτροπής, ενώ οι Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου και Κατίνα Κοστογλίδου ανέλαβαν να παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα μία ολοκληρωμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του «Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Πόλεων Προαγωγής της Υγείας», στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Βέροιας.

Πηγή: Εφημ. “Λαός”, συντάκτης Νίκος Βουδούρης

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα