Κατεπείγουσα συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες στις 12 το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, έπειτα από διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών στις 7 Σεπτεμβρίου, από την οποία προέκυπτε ότι ο δήμος Βέροιας έπρεπε να υπογράψει άμεσα τις συμβάσεις με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ημαθίας και το Αστικό ΚΤΕΛ Βέροιας, ώστε να ανατεθεί από τον Δήμο το έργο της μεταφοράς από τις 12 Σεπτεμβρίου 2011 και όχι από την 1 Ιανουαρίου 2012, όπως ανέφερε προγενέστερη εγκύκλιος. 

Η υποχρέωση αυτή του Δήμου Βέροιας προκύπτει επειδή ανήκει στην κατηγορία των δήμων που σύναψαν συμβάσεις με τον τρόπο Α που υποδεικνύεται σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, δηλαδή μεταφορά με δημόσια ή δημοτική συγκοινωνία και τελικά, η εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία.

Την εισήγηση του θέματος εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου έκανε η Μαρούλα Γεωργιάδου, η οποία αναφέρθηκε στην εγκύκλιο με αριθμό 46 του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Πάρης Κουκουλόπουλος, και εξήγησε στο Σώμα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Όπως ανέφερε, η σύναψη της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ, υπεραστικά και αστικά, είναι μονόδρομος και σημείωσε πως πρόκειται για τυπική διαδικασία, καθώς οι όροι της σύμβασης έχουν προκαθοριστεί με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Το θέμα προκάλεσε αρκετή συζήτηση, με σχόλια και κριτική για το γεγονός ότι την μέρα του αγιασμού στα σχολεία, η μεταφορά των μαθητών είναι ακόμη στον αέρα και οι δήμοι προσπαθούν την τελευταία στιγμή να τηρήσουν τα εντελλόμενα από τις εγκυκλίους.

Σχετικά με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης ζήτησε ημίωρη διακοπή της συνεδρίασης για τις μελετήσουν ο ίδιος και οι σύμβουλοι της παράταξής του και στην συνέχεια, αν και τις ψήφισε η παράταξή του, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, καθώς, όπως είπε, σε μισή ώρα είναι δύσκολο να μελετήσεις ένα κείμενο 19 σελίδων.

Από την ελάσσονα μειοψηφία, η Ιωάννα Σοφρόνωφ κατήγγειλε το ισχύον σύστημα και σημείωσε πως δεν παρέχεται δωρεάν μεταφορά στους μαθητές όπως θα έπρεπε, ενώ από την παράταξη της πλειοψηφίας, ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου αποκάλεσε «ανάπηρο» το κράτος και καυτηρίασε την αναποτελεσματικότητα και τις παλινωδίες που σε πολλούς τομείς, όπως εν προκειμένω στη μεταφορά των μαθητών, παρουσιάζονται.

Στην αρχή της συζήτησης πήρε τον λόγο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ημαθίας Αντώνης Τολιόπουλος, ο οποίος ζήτησε την απρόσκοπτη, ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των μαθητών, καταθέτοντας παράλληλα αίτημα για δωρεάν μεταφορά των μαθητών εκτός των ωραρίων λήξης των μαθημάτων, για περιπτώσεις έκτακτης αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο (λόγοι υγείας κλπ). Το αίτημα του κ. Τολιόπουλου όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε, αλλά αντιμετωπίστηκε ως «άτοπο» από πολλούς συμβούλους και υπαλλήλους.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα