Διετές χαράτσι ύψους 4-5 δισ. ευρώ σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων φέρνει το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, με την απειλή μη εκταμίευσης της έκτης δόσης ή ακόμα και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.  

Υπό το κράτος πανικού και με εγγεγραμμένες αποτυχίες στην είσπραξη υφιστάμενων φόρων, όπως για παράδειγμα το ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ 2010 και 2011, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει μια ακόμα φοροεπιδρομή με στόχο να εισπράξει 2 με 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο, καθώς το ειδικό τέλος ακινήτων θα εφαρμοστεί τόσο για το 2011 όσο και για το 2012.
Και μάλιστα την ώρα που ζητά από όλους τους φορολογούμενους – με εξαίρεση όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ- να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας τις έκτακτες εισφορές εισοδήματος, επιτηδεύματος και αντικειμενικών δαπανών (για αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες).

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι τώρα πέφτουν όλα μαζί, το νέο εκκαθαριστικό που είναι τριπλό, τα αυθαίρετα που πρέπει να πληρωθεί το τέλος, τώρα αυτή η νέα επιβάρυνση… Το ξέρουμε αυτό πάρα πολύ καλά, ξέρουμε πόσο δυσβάσταχτο είναι αλλά πρέπει να κάνουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια προκειμένου να αποστομώσουμε τους πάντες» είπε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.
Ο ίδιος άλλωστε αναγνώρισε την αδυναμία της φορολογικής διοίκησης να εισπράξει έσοδα από ψηφισμένα μέτρα όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, αδυναμία η οποία οδηγεί στη νέα έκτακτη φορολόγηση των ακινήτων.

Ουσιαστικά, το νέο φοροσόκ έρχεται ενώ βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα η είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 και των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, το 2011 και οσονούπω και για το 2012 (εκτός αν υπάρξουν αλλαγές με το νέο φορολογικό), φόροι από τους οποίους προβλέπεται η είσπραξη επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν μπορούν να εισπραχθούν εξαιτίας εμπλοκής με την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την έκδοση των εκκαθαριστικών. Έτσι, η συνολική «λυπητερή» διετίας αγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ!

Πως θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά
Από μερικές δεκάδες ευρώ έως και 2.000-3.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της δομημένης ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων και την αντικειμενική αξία της περιοχής που βρίσκονται τα ακίνητα θα κυμανθεί ο λογαριασμός της έκτακτης εισφοράς που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Παρότι η συγκεκριμένη κλίμακα υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί – αυτό θα γίνει ως την ερχόμενη Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών  Ευάγγελος Βενιζέλος – οι ιδιοκτήτες σε πολύ φθηνές περιοχές θα επιβαρυνθούν με έκτακτη εισφορά μισό ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ οι ιδιοκτήτες στις πολύ ακριβές περιοχές θα πληρώσουν 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 60 τμ σε κάποιο χωριό της Ελλάδος με αντικειμενική τιμή έως 500 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 30 ευρώ ενώ αν το ακίνητο αυτό έχει έκταση 100 τμ θα καταβληθεί εισφορά 50 ευρώ.

Στις ακριβές περιοχές όπου η έκτακτη εισφορά θα είναι 10 ευρώ το τμ ο λογαριασμός θα φθάσει τα 1.500 ευρώ για ένα ακίνητο 150 τμ και 2.000 ευρώ για ακίνητο 200 τμ.
Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για περιοχές όπως η Εκάλη, η Κηφισιά, η Φιλοθέη και γενικά όλα τα ακριβά προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κάποιων άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Σε περιοχές που θεωρούνται μεσαίου κόστους σε ότι αφορά την τιμή ζώνης ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς θα γίνει κατά μέσο όρο με 4-5 ευρώ το τμ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 100 τμ σε μια τέτοια περιοχή η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 500 ευρώ.

Στη Βέροια εάν ο φόρος υπολογισθεί με τις αντικειμενικές αξίες και όχι με τις εμπορικές τότε υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος των αντικειμενικών αξιών σε ακίνητα της πόλης ανέρχεται περίπου στα 1000 ευρώ το τ.μ. Ανάλογα με την περιοχή, τον όροφο και την παλαιότητα οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται στην Βέροια περίπου από 900 – 1200 ευρώ το τ.μ. Πράγμα που σημαίνει ότι ο υπολογισμός θα γίνει κατά μέσω όρο με 3-4 ευρώ το τ.μ. Άρα για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. ο φόρος θα ανέλθει περίπου σε 300-400 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν η έκτακτη εισφορά για το 2011 να καταβληθεί έως και σε δύο δόσεις μέχρι το Φεβρουάριο ενώ σε έως έξι δόσεις θα καταβληθεί η έκτακτη εισφορά για το 2012, ενώ διευκρινήστηκε οτι θα πληρωθεί απο τους ιδιοκτήτες και όχι απο τους ενοικιαστές.

Πηγή: Εφημ. “Λαός”

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα