Αναστάτωση προκάλεσε η δημοσιοποίηση στοιχείων του νέου σχεδίου οργανισμού στο Χημείο του Κράτους, το οποίο κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για συγχώνευση των Χημείων Ημαθίας και Πέλλας, με έδρα τη Σκύδρα, και υποβάθμισή του από Υπηρεσία σε Τμήμα, με το σκεπτικό ότι στο νομό Πέλλας υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο, ενώ στην Ημαθία όχι.  

Στην ουσία, πρόκειται για την ίδια ιστορία με τις συγχωνεύσεις των Τελωνείων Ημαθίας και Πέλλας, καθώς η φύση των επιχειρημάτων είναι πανομοιότυπες, αλλά και η δουλειά των δύο υπηρεσιών είναι (Τελωνείου και Χημείου), ειδικά στην Ημαθία και στην Πέλλα είναι αλληλένδετες, λόγω του μεγάλου όγκου των εξαγωγών και εισαγωγών που εξυπηρετούν.

Όπως και στην περίπτωση του Τελωνείου της Βέροιας, έτσι και στο Χημείο, ο φόρτος εργασίας είναι πολλαπλάσιος από της Σκύδρας, ωστόσο και πάλι η μη ιδιοκτησία παρουσιάζεται ως μειονέκτημα…

Ο προϊστάμενος του Χημείου Βέροιας
Ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Χημικής Υπηρεσίας Βέροιας Νίκος Μανούδης, μιλώντας στον «Λ» αναφέρθηκε στο έργο και στον όγκο των υποθέσεων που εξυπηρετεί το Χημείο της Βέροιας, το οποίο στεγάζεται σε όροφο οικοδομής επί της οδού Μητροπόλεως.

Η Χημική Υπηρεσία της Βέροιας, στην οποία εργάζονται τρεις χημικοί, εξυπηρετεί κυρίως περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με το Τελωνείο της Βέροιας, ενώ πιο συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος φόρτος εργασίας του είναι στον χημικό έλεγχο των κομποστών από τις κονσερβοποιίες της Ημαθίας και των οινοποιείων της περιοχής.

Από αυτό και μόνο, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Ημαθία υπερτερεί αριθμητικά στις παραπάνω βιομηχανίες και οινοποιεία (βλέπε βιομηχανίες Venus, ΑΛ.Μ.ΜΕ. κλπ, οινοποιεία Μπουτάρη, Κυρ – Γιάννη, Vaeni κλπ), ενώ η Πέλλα έχει πολύ λιγότερες βιομηχανίες και ένα – δύο (αν όχι κανένα) οινοποιείο.

Αλλά και όσον αφορά τις τεχνικές υποδομές, το Χημείο της Βέροιας έχει πιο σύγχρονα και περισσότερα μηχανήματα, τα οποία σε περίπτωση συγχώνευσης, θα μεταφέρονταν στη Σκύδρα.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Μανούδης, η Χημική Υπηρεσία της Βέροιας έχει από το 2003 στην ιδιοκτησία της οικόπεδο κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βέροιας, που μάλιστα εφάπτεται και στην οδό Θεσσαλονίκης. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο οικόπεδο είχε απαλλοτριωθεί το 1978 από γνωστή οικογένεια βιομηχάνου, προκειμένου να κατασκευαστεί Τελωνείο, ωστόσο ο χώρος θεωρήθηκε μικρός και έπειτα από χρόνιο αίτημα, τελικά το 2003 μεταβιβάστηκε στην Χημική Υπηρεσία Βέροιας.

Στα χρόνια μετά την παραχώρηση συντάχθηκαν οι απαραίτητες μελέτες, υπάρχουν σχέδια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ωστόσο το θέμα έχει παγώσει, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο προϊστάμενος της Χημικής Υπηρεσίας Βέροιας, αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν περί της κατάργησης ή εν πάση περιπτώσει μεταφοράς του Χημείου της Βέροιας, σημείωσε πως πρόκειται όντως για ένα σχέδιο που έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, στον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Παντελή Οικονόμου, στο οποίο γίνονται προτάσεις, με αφορμή το νέο σχέδιο οργανισμού του Χημείου του Κράτους και εντός αυτού υπάρχουν εισηγήσεις για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις χημικών υπηρεσιών (στην Ημαθία και στην Πέλλα θα υπάρχει συγχώνευση, ενώ, για παράδειγμα, στην Κατερίνη κατάργηση).

Προφανώς, οι παραπάνω προτάσεις δεν αποτελούν, προς το παρόν, τετελεσμένες αποφάσεις και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ακόμη και αν παρθούν αποφάσεις για συγχωνεύσεις Υπηρεσιών, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν άμεσα.

Ως η καλύτερη δυνατή λύση, αν υπάρχει άμεση ανάγκη να μεταφερθεί η Χημική Υπηρεσία από εκεί που βρίσκεται, είναι κατά τον κ. Μανούδη η μετακόμιση στο κτίριο που βρίσκεται σήμερα το Τελωνείο της Βέροιας (στον δρόμο Βέροιας – Πατρίδας), ενώ από πολλές απόψεις η καλύτερη μελλοντική λύση θα ήταν η μεταφορά της Υπηρεσίας στην πρώην Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας, μαζί με τις υπηρεσίες του Τελωνείου κλπ. (όταν και εάν κάποια στιγμή αυτή αξιοποιηθεί!).

Αντιδράσεις από Αντιπεριφέρεια και Επιμελητήριο

Εξοργισμένος από την πρόταση για συγχώνευση της Χημικής Υπηρεσίας Βέροιας εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος εξαπέλυσε βολές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα, τονίζοντας πως «δεν μπορεί ένας νομός όπως η Ημαθία, με τόσες βιομηχανίες μεταποίησης, οινοποιεία, εξαγωγές, να μην έχει Τελωνείο και Χημείο», προσθέτοντας πως «δεν μπορούν όλα να υπολογίζονται με βάση το κόστος», εννοώντας το ενοίκιο που δίνει η Χημική Υπηρεσία.

Με αφορμή το θέμα, ο κ. Καραπαναγιωτίδης έχει ήδη έρθει σε επαφές με βουλευτές του Νομού και αναμένει, όπως είπε, την απάντησή τους για να κατέβουν στο Υπουργείο Οικονομικών και να μιλήσουν με «συγκεκριμένα επιχειρήματα, στατιστικά και αριθμούς», όπως είπε.

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Ημαθίας, ο πρόεδρός του Νίκος Ουσουλτζόγλου, τονίζει πως το θέμα του Χημείου είναι το ίδιο με του Τελωνείου, σχολιάζοντας πως ήταν «φυσική κατάληξη», λόγω της ολιγωρίας που επέδειξε η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια και δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την πρώην Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας ή έστω άλλο χώρο, ώστε να υπάρχουν ιδιόκτητοι χώροι και να μην παρουσιάζονται τέτοια ζητήματα.

Πηγή: Εφημ. “Λαός” (συντάκτης Νίκος Βουδούρης)

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα