Ένα σύγχρονο κτίριο, με υψηλές προδιαγραφές και «πράσινη» ενεργειακή κατεύθυνση είναι αυτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας, στις Εργατικές Κατοικίες, που από τις 22 Ιουλίου απέκτησε τη νέα έδρα του. Στους χώρους του νέου κτιρίου, που κατασκευάστηκε με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και ξεκίνησε επί θητείας του προηγούμενου διοικητή Διονύση Ντόβα και παραδόθηκε τον περασμένο μήνα, μας ξενάγησε χθες ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πύραρχος Διονύσης Συντίλας, όπου και διαπιστώσαμε πως πρόκειται όντως για ένα μεγάλο έργο, που δίνει την δυνατότητα στους πυροσβέστες, με τα πιο σύγχρονα μέσα, να διεκπεραιώνουν τις εκτός συμβάντων υποχρεώσεις τους πολύ πιο εύκολα, ενώ και η εξυπηρέτηση του κοινού πλέον θα μπορεί να γίνεται υπό άλλες συνθήκες.

Στο 1.600 τετραγωνικών μέτρων κτίριο, λοιπόν, υπάρχουν ευρύχωρα και ξεχωριστά για κάθε διεύθυνση γραφεία, κοιτώνες ανδρών και γυναικών, αίθουσες συσκέψεων και διαλέξεων, κυλικείο, γυμναστήριο, τουαλέτες ανδρών, γυναικών και ΑμεΑ, αμαξοστάσιο για την στάθμευση και συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων, αποθήκες για την κατά κατηγορία εναπόθεση των διαφόρων αντικειμένων, ενώ στο εξωτερικό του κτιρίου υπάρχει χώρος στάθμευσης των οχημάτων των πυροσβεστών και των πολιτών, γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ, πρατήριο υγρών καυσίμων, εκκλησάκι, καθώς και πυροσβεστικός πύργος ασκήσεων.
Στο πλαίσιο της φιλικής προς το περιβάλλον ενεργειακής πολιτικής που εφαρμόστηκε στο κτίριο, υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες για την παραγωγή ζεστού νερού και τον φωτισμό κατά τις βραδινές ώρες, αισθητήρες φωτισμού και κίνησης, σύστημα σκίασης, αυτονομία κλιματισμού κάθε χώρου και σύστημα απενεργοποίησής του όταν ανοίγονται τα παράθυρα, χαμηλής κατανάλωσης φωτιστικά κ.α.
Πρότυπη είναι και η εφαρμογή του συστήματος απαγωγής καυσαερίων στο αμαξοστάσιο προς αποφυγή συσσώρευσης καυσαερίων στο χώρο, όπου μεγάλες σωλήνες τοποθετούνται στις εξατμίσεις των οχημάτων και οδηγούν έξω από το κτίριο τα καυσαέρια, ενώ το αμαξοστάσιο διαθέτει επίσης αντιολισθητικό δάπεδο προς αποφυγή ατυχημάτων.
Τέλος, το κτίριο διαθέτει μεγάλη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου κτιρίου. Φυσικά, σε κάθε χώρο υπάρχει σύστημα πυρανίχνευσης, καθώς και σύστημα ελέγχου για βλάβες, θερμοκρασίας, υγρασίας, λειτουργίας κλιματισμού, φωτισμού, συναγερμών, κατανάλωσης, καυσίμων κ.ά.
Ο διοικητής της Π.Υ. Βέροιας για το νέο κτίριο
Όπως μας ανέφερε κατά την ξενάγηση ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας πύραρχος Διονύσης Συντίλας, η μεταφορά της Υπηρεσίας στο νέο κτίριο δίνει την δυνατότητα στους πυροσβέστες να λειτουργούν υπό καλύτερες, ποιοτικότερες και πιο σύγχρονες συνθήκες, τόσο κατά την παραμονή τους στην Υπηρεσία, όσο πριν και μετά τις επεμβάσεις στα συμβάντα που καλούνται, ενώ παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα, μέσα από το γυμναστήριο και τους χώρους άθλησης, να διατηρούν καλή την φυσική τους κατάσταση, κατά τις ώρες που δεν έχουν υπηρεσία.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ως ευχή ο κ. Συντίλας, μετά την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου θα ήταν εξίσου σκόπιμο να στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό η Υπηρεσία, ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται ακόμη πιο αποτελεσματικά στα – κατά γενική ομολογία – δύσκολα καθήκοντα που συνήθως έχει.
Πηγή: Εφημ.”Λαός” – (σύνταξη – φωτογραφίες: Νίκος Βουδούρης)
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα