Για την πορεία του Αιολικού Πάρκου που θα εγκαταστήσει η  Acciona Energiaki, εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο της Αιολικής Ενέργειας, στο δασόκτημα του Σελίου ενημέρωσαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχείρισης Δασοκτήματος Σελίου, τα στελέχη της Εταιρίας.

Όπως προέκυψε από την ενημέρωση, έχει κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μετά την έγκρισή της, θα συνεχιστούν οι διαδικασίες για την τελική ευθεία του έργου και την αδειοδότησή του.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Συνεταιρισμός Σελίου και η Acciona Energiaki είχαν υπογράψει τον Σεπτέμβριο του 2009 Ιδιωτικό Συμφωνητικό Μίσθωσης Ακινήτου, ώστε να παραχωρηθεί μέρος του δασοκτήματος Σελίου στην ισπανική εταιρία για να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο.

Το έργο μελλοντικά θα αναπτυχθεί σε έκταση 120.000 στρεμμάτων, 86.000 από τα οποία ανήκουν στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Σελίου, ενώ τα υπόλοιπα σε ιδιώτες και άλλους φορείς. Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν 107 ανεμογεννήτριες ισχύος 214 MW, οι οποίες θα είναι σε θέση να καλύπτουν ενεργειακές ανάγκες μέχρι και 30.000 κατοίκων. Ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 207 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 514 MW.

Στη διάρκεια της κατασκευής του έργου υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν 200 περίπου άτομα από το νομό Ημαθίας, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα απασχολείται μόνιμο προσωπικό 15 ατόμων. Σημειώνεται ότι το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρίας από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου προβλέπεται να διατίθεται, ως αντισταθμιστικό όφελος, στους τοπικούς Δήμους, ενώ ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Σελίου θα εισπράττει 100.000 ευρώ ετησίως ως μίσθωμα για την παραχώρηση της γης.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης τοποθετείται σε περίπου ένα χρόνο από την έναρξη των εργασιών. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της μεγαλεπήβολης επένδυσης, αναμένεται να γίνει με ίδια κεφάλαια, δανεισμό και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα μέσω αναπτυξιακού νόμου.

Πηγή: Εφημ. “Λαός”

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα