Δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας η πρόταση για Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ, το θα γίνει σε δυο φάσεις: η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011 και περιλαμβάνει 330 κλινών και 550 εργαστηρίων. Η δεύτερη θα έρθει τον Ιανουάριο του 2012 με την αξιολόγηση του προσωπικού και την ενοποίηση τεχνικών, διοικητικών, ξενοδοχειακών κ.α. υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα τεθεί σε 15ημερη δημόσια συζήτηση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερωθεί και η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η υπουργική απόφαση αναμένεται στις 20 Ιουλίου και από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των συνενώσεων.

Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει μείωση του αριθμού των Διοικητικών Συμβουλίων από 133 σε 83 και των διοικητών σε 78, ενώ δημιουργούνται 23 νέες θέσεις αναπληρωτών διοικητών για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία. Το σύνολο των Διοικητών και των Αναπληρωτών Διοικητών ανέρχεται σε 145 αντί 175 (συν δύο Γενικοί Διευθυντές) που είναι σήμερα.

Σήμερα, οι κλίνες που λειτουργούν στο ΕΣΥ είναι περίπου 35.000 (46.000 είναι οι οργανικές), το σύνολο των νοσηλευθέντων το 2010 υπερέβη τα 2 εκατομμύρια, η Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ) προσεγγίζει τις 4 ημέρες και η κάλυψη πλησιάζει το 70%. Οι κλινικές και λοιπές μονάδες είναι περίπου 2.000 στα 131 Νοσοκομεία (με σημαντικά όμως προβλήματα στην ουσιαστική ύπαρξή τους), συνεπώς οι κλίνες ανά κλινική είναι 17 – 18, πολύ λιγότερες από τη σύσταση σχετικού νόμου για 25 κλίνες.

Στόχος είναι οι κλινικές κατά μέσο όρο να πλησιάζουν τις 25 κλίνες, συνεπώς να μειωθούν 10 – 15% (1.700 και κάτω) χωρίς να δημιουργούνται υπερμεγέθεις κλινικές.

Οι αλλαγές στην Ημαθία
Αναφορικά με τα Νοσοκομεία της Ημαθίας, προτείνεται κοινή διοίκηση με έναν διοικητή στην Βέροια κι έναν υποδιοικητή στη Νάουσα (τα νοσοκομεία της Πέλλας, θα λειτουργήσουν με άλλη διοίκηση). Επίσης θα υπάρξει διαμόρφωση ροών εξυπηρέτησης ασθενών (με βάση τους δείκτες νοσηλευθέντες ανά ιατρό παθολογικού και χειρουργικού τομέα) στα υπό κοινή διοίκηση νοσοκομεία Γ.Ν. Βέροιας και Νάουσας.

Επίσης θα εξετασθεί η δημιουργία ενός Κέντρου – Μονάδας Αποκατάστασηςανά Περιφέρεια (Αθήνα – Πολυκλινική και Κερατέα, Πειραιάς – Ασκληπιείο,Μακεδονία – Κατερίνη και Νάουσα, Θράκη – Αλεξανδρούπολη, ΔυτικήΕλλάδα – Ρίο, Θεσσαλία – Λάρισα ή Στερεά Ελλάδα – Λαμία και Κρήτη –Νεάπολη).

Όσον αφορά τις κλινικές:

Βέροιας
Μετακίνειται στη Νάουσα η οφθαλμολογική και παραμένουν στη Βέροια δύο γιατροί.
Το νέο δυναμικό των υπολοίπων κλινικών:
Παιδιατρική 16 κλίνες 5 γιατροί.
Παθολογική 72 κλίνες 30 γιατροί.
Γυναικολογική 20 κλίνες 11 γιατροί…
Ορθοπεδική 16 κλίνες 8 γιατροί.
Ουρολογική 12 κλίνες 7 γιατροί.
Χειρουργική 38 κλίνες 12 γιατροί.

Νοσοκομείο Νάουσας
Μετακινούνται οι κλινικές: Παιδιατρική (μένουν δύο γιατροί), Μαιευτική-Γυναικολογική (μένουν δύο γιατροί) και ΟΡΛ (μένει ένας γιατρός).
Το νέο δυναμικό των υπολοίπων κλινικών:
Οφθαλμολογική ενισχύεται με 8 γιατρούς.
Ορθοπεδική 40 κλίνες 7 γιατροί
Καρδιολογική 12 κλίνες 4 γιατροί.
Παθολογική 80 κλίνες 24 γιατροί.
Χειρουργική 64 κλίνες 26 γιατροί.
Επίσης:

Οι οργανικές κλίνες, στη Βέροια γίνονται 164 από 172 και στη Νάουσα 100 από 120.

Τέλος παραμένει ίδιος ο αριθμός των γιατρών. 123 στο νοσοκομείο Βέροιας και 66 στης Νάουσας.

Πηγή: pliroforiodotis.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα