«Φωτιά» πήρε χθες η Πυροσβεστική, καθώς μπορεί οι θερμοκρασίες να ήταν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά οι άνεμοι ήταν έντονοι και την παραμικρή εστία φωτιάς μπορούσαν να την εξαπλώσουν τάχιστα. Όπως και έγινε…
Στην πεδινή περιοχή της Ημαθίας σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά πυρκαγιάς, κυρίως σε ξερά χόρτα. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις ήταν στο Αγγελοχώρι Ειρηνούπολης, στην περιοχή «Ροδίνα» και στην αποκαταστημένη, προ λίγων ημερών, χωματερή του Αγ. Γεωργίου.

Στην περίπτωση του Αγγελοχωρίου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, έφτασε σε απόσταση 20 μέτρων από οικίες, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή να προκληθούν ζημιές. Μάλιστα, στην περιοχή υπάρχουν και εγκαταστάσεις ψυγείων, γεγονός που έκανε το περιστατικό ακόμη πιο σοβαρό. Η φωτιά ξεκίνησε από ξερόχορτα και, αφού έκαψε μεγάλη έκταση, κατασβήστηκε από τα οχήματα της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο. Όπως είναι φυσικό, η αναστάτωση που προκλήθηκε στους κατοίκους της περιοχής ήταν μεγάλη, αλλά ευτυχώς το τέλος ήταν αίσιο.

Στο δεύτερο περιστατικό, στην αποκαταστημένη χωματερή του Αγ. Γεωργίου, δεν κινδύνεψαν ούτε ανθρώπινες ζωές, ούτε περιουσίες, ωστόσο ο κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά σε παρακείμενη συστάδα δέντρων, αλλά και σε κτήματα, ήταν ορατός. Κάηκαν αρκετά στρέμματα ξερόχορτων, χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Πριν λίγες μέρες «καθαρίστηκε» η χωματερή

Το ευτυχές στο δεύτερο είναι ότι η χωματερή που υπήρχε στο σημείο αποκαταστάθηκε (το γεγονός το είχε ανακοινώσει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεόδωρος Θεοδωρίδης) και έτσι δεν είχαμε ακόμη μία πυρκαγιά σε χωματερή, με τις γνωστές και άκρως επικίνδυνες συνέπειες για την δημόσια υγεία επιπτώσεις.

Ωστόσο, διαπιστώσαμε πως κάποιοι δεν σέβονται τον αποκαταστημένο χώρο και επιχειρούν να κάνουν «αυτοσχέδιες» χωματερές στην περιοχή.
Στον χώρο της πυρκαγιάς βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος μάλιστα μας υπέδειξε τον αποκαταστημένο χώρο και επισήμανε το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν αν δεν είχε γίνει η αποκατάσταση, καθώς και η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Γεωργίου Ιωάννα Λιάτσιου και ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας, που κατάγεται από την περιοχή, Βασίλης Παπαδόπουλος.

Αυξημένος ο κίνδυνος και τις επόμενες μέρες

Όσο οι θερμοκρασίες είναι σε υψηλά επίπεδα και όσο οι άνεμοι είναι δυνατοί (είτε μεμονωμένα οι δύο περιπτώσεις ή, ακόμη χειρότερα, όταν είναι σε συνδυασμό), ο κίνδυνος για ανάλογες περιπτώσεις είναι αυξημένος, για αυτό και θα πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας.

Ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν ακόμη ανεξέλεγκτες χωματερές (στην Ημαθία υπάρχουν πολλές τέτοιες «εστίες»), η μέριμνα των δήμων και των τοπικών κοινοτήτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερη, ώστε να υπάρχει πρόληψη.

Η μέριμνα αυτή, φυσικά, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αρκείται στην «τυπική ευθύνη» που υπάρχει σε κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, η σύσταση εθελοντικών ομάδων που θα τις αποτελούν κάτοικοι της κάθε περιοχής, που θα επιβλέπουν από τη μία για τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς και θα ελέγχουν, από την άλλη, τις περιοχές τους ώστε να εντοπίζουν ενδεχόμενες παράνομες αποθέσεις σκουπιδιών και μπαζών, θα μπορούσε να είναι μία καλή κίνηση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η πρόταση του αντιδημάρχου Θεόδωρου Θεοδωρίδη, η οποία αναφέρει πως χώροι αποκατεστημένων χωματερών, θα μπορούσαν να νοικιάζονται με συμβολικό τίμημα σε ομάδες πολιτών (πχ κυνηγούς), με την προϋπόθεση να διασφαλίζουν ότι ο χώρος και η γύρω περιοχή θα παραμένει ως έχει.

Βέβαια, όλα αυτά δεν θα έχουν καμία σημασία αν δεν αντιληφθούν οι ίδιοι οι πολίτες πως η κατάσταση με την ανεξέλεγκτη απόθεση σε «αυτοσχέδιες» χωματερές δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς οι ίδιοι θα υποστούν πρώτοι τις συνέπειες (περιβαλλοντικές, υγείας, κλπ).
Όταν αυτό γίνει βίωμα, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Μέχρι τότε, ο «βούρδουλας» σε όσους εντοπίζονται να δρουν ανάλογα, φαντάζει η αποτελεσματικότερη κίνηση.

Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για τις τεράστιες εκτάσεις με ξερόχορτα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, που αποτελούν μία «ωρολογιακή βόμβα» που μπορεί να «σκάσει» με την παραμικρή σπίθα και να απειληθούν ζωές και περιουσίες.

Όπως διαπιστώνει εύκολα κανείς, είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη η αυτοπροστασία μας…

Πηγή: Εφημ. “Λαός” (συντάκτης: Νίκος Βουδούρης)

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα