Συμμετοχή στην ευρεία σύσκεψη για την Πολιτική Προστασία, που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Ώθονα, ενόψει της φετινής Αντιπυρικής περιόδου, είχε ο Δήμος Βέροιας την περασμένη Παρασκευή.

Το Δήμο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μωυσιάδης.
Στο περιθώριο της σύσκεψης ο Αντιδήμαρχος Βέροιας, αρμόδιος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και συζήτησαν θέματα προτεραιότητας που απασχολούν το Δήμο.
Συγκεκριμένα ο κ. Μωυσιάδης ανέπτυξε τα σχέδια του Δήμου για την οργάνωση εθελοντικού δικτύου που θα λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και όχι μόνο τους θερινούς μήνες για την πυροπροστασία.
Στον Υφυπουργό επιδόθηκαν σχετικά έγγραφα, που περιγράφουν τον σχεδιασμό σε Γερμανοαυστριακά πρότυπα. Επίσης δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία των αναγκών του διευρυμένου Δήμου Βέροιας και ζητήθηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι ο Δήμος έχει πλέον την ευθύνη της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές) σε δυο εκτενείς ορεινούς όγκους, τα Πιέρια και το Βέρμιο.
Ο κ. Ώθονας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρωτοβουλίες του Δήμου Βέροιας και δήλωσε ότι ήδη το Υπουργείο εκπονεί Σχέδιο Νόμου, το οποίο θα προβλέπει την επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων οι οποίοι διατηρούν εθελοντικά δίκτυα.
Τη σύσκεψη άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σώκος, που εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για την χαμηλή συμμετοχή των Δήμων.
Ο ίδιος τόνισε ότι η πολιτική προστασία και η προστασία του Περιβάλλοντος είναι κατά κύριο λόγο υπόθεση των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες εκφράζουν οι Δήμοι, ενώ οι υπηρεσίες του κράτους συνδράμουν στον γενικό σχεδιασμό.
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στα οικονομικά δεδομένα της φετινής αντιπυρικής περιόδου και όπως τόνισε ο Υφυπουργός, ο προϋπολογισμός των κονδυλίων πολιτικής προστασίας θα είναι ίδιος με τον περσινό.
Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα σημαίνει ότι ο Δήμος Βέροιας θα λάβει συνολικά περίπου τα ποσά που έλαβαν για πολιτική προστασία όλοι οι Δήμοι που συνενώθηκαν στο νέο Δήμο το 2010.
Όπως σχολίασε ο κ. Μωυσίδης, τα χρήματα αυτά είναι αναλογικά υποπολλαπλάσια από τα χρήματα που διατέθηκαν το 2009 και τα προληπτικά έργα πυροπροστασίας θα πρέπει να εκτελεστούν με φειδώ.
Μιλώντας για τη νέα πολιτική του Υπουργείου σε θέματα πολιτικής προστασίας, ο κ. Ώθονας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ρόλο και τη σημασία των Εθελοντικών Οργανώσεων και κάλεσε τους Δήμους να αναπτύξουν τοπικές πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στρατηγός Στεφανίδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μπουφής.
ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα