Τους Δελφούς επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Βέροιας το Σάββατο 04 Ιουνίου 2011 ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Στρατηγικής και Πολιτιστικού Σχεδιασμού Δ. Δελφών προκειμένου να παρουσιαστούν οι πρακτικές και οι δράσεις του Δήμου Βέροιας σε διάφορους τομείς εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής όπως η λειτουργία του Μεταπτυχιακού Τμήματος «Επιστήμη του Διαδικτύου» του Α.Π.Θ., επενδύσεις και έργα στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας, η πολιτική του Δήμου στον τομέα των Τεχνών και του Πολιτισμού καθώς και ζητήματα ανάπτυξης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ορίστηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης ο οποίος συνοδευόταν από τον διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, καθηγητή κ. Ιωάννη  Αντωνίου, από τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Δ. Βέροιας κ. Παύλο  Παυλίδη καθώς και από τον διευθυντή της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας κ. Ιωάννη  Καμπούρη ενώ εκ μέρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας απεστάλη έντυπο και ψηφιακό ενημερωτικό υλικό.

Την αντιπροσωπεία του Δ. Βέροιας υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Δελφών κα. Ελένη Μπακολουκά, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Διονύσιος Μπουλούτας, η προϊσταμένη της Ι’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα. Αθανασία Ψάλτη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Στρατηγικής και Πολιτιστικού Σχεδιασμού του Δ. Δελφών, δημοτικός σύμβουλος και καθηγητής Αρχαιομετρίας του Παν. Αιγαίου κ. Ιωάννης Λυριτζής και τα μέλη της Επιτροπής κ. Νίκος Παπούλιας, κ. Γεώργιος Μαστροκωστόπουλος και κα. Παναγούλα Λύτρα.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσιάστηκαν κατά τομέα οι επιμέρους δράσεις του Δ. Βέροιας στους τομείς ενδιαφέροντος του Δ. Δελφών ενώ ακολούθησε παραγωγική συζήτηση κατά την οποία εκφράστηκε η επιθυμία και των δύο μερών να τεθεί σε θεσμικότερο πλαίσιο η συνεργασία και ανταλλαγή «καλών πρακτικών» των δύο ιστορικών δήμων.

Την πρωτοβουλία του Δ. Δελφών χαιρέτισε με επιστολή της η Δήμαρχος Βέροιας κα. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, στην οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Με μεγάλη χαρά ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Νίκο Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος σήμερα έχει την τύχη να σας επισκέπτεται, τις ωραίες πρωτοβουλίες που έχετε αποφασίσει να αναλάβετε σχετικά με την περαιτέρω αξιοποίηση της πολιτιστικής σας κληρονομιάς καθώς και σχετικά με την ενσωμάτωσή της στην τοπική κοινωνία διά μέσου εκπαιδευτικών δράσεων υψηλού επιπέδου.

Ο Δήμος Βέροιας αισθάνεται τιμή που έτυχε της ερευνητικής προσοχής ενός πολιτισμικά και ιστορικά συγγενούς Δήμου δεδομένου ότι αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά είναι τελικά ένα άθροισμα όλων των ιστορικών συνιστωσών του τόπου μας, ένα άθροισμα όλων των πολυποίκιλων και ετερογενών παραστάσεων του πολιτισμού μας, όπως αυτά συνδιαμορφώθηκαν και οσμώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.

Υπό την έννοια αυτή, την έννοια δηλαδή της Οικουμενικής διάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία σήμερα έχουμε κληθεί να διοικήσουμε, δεδομένης δε και της εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας τόσο των Αιγών (Βεργίνας), που αποτελεί και την ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου μας όσο και των Δελφών στη διαμόρφωση και μεταλαμπάδευση ορισμένων εκ των θεμελιωδών αρχών κάθε σύγχρονης Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος Βέροιας θα σταθεί έμπρακτα αρωγός στην προσπάθειά σας ενώ προτείνει, με αφορμή τη συνάντησή σας αυτή, τη διερεύνηση δυνατότητας από κοινού συνεξέτασης προβλημάτων ή ιδεών που και τα δύο μέρη αντιμετωπίζουμε και καλλιεργούμε αντίστοιχα, έτσι ώστε και να ενισχύσουμε την Οικουμενική διάσταση της κληρονομιάς μας αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία περαιτέρω προώθησης και εξειδίκευσης της σχετικής επιστημονικής έρευνας.

Η Δημοτική μας αρχή έχει επιλέξει στρατηγικά αυτά τα χρόνια να επενδύσει στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το Τμήμα του Μεταπτυχιακού, το Τμήμα των Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, ο έξυπνος οικισμός, η ευρυζωνικότητα, υπηρεσίες τηλε-φροντίδας και τηλε-εκπαίδευσης, είναι μερικές από τις δράσεις στις οποίες σκύψαμε και προσπαθήσαμε να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας. Με χαρά θα μοιραστούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας μαζί σας».
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα