Οικολογική… συνείδηση φαίνεται ότι αποκτά σταδιακά το νοσοκομείο της Νάουσας. Σύγχρονοι λαμπτήρες που εξοικονομούν ενέργεια, θερμοστατικοί διακόπτες που τοποθετούνται στα θερμαντικά σώματα των γραφείων και των χώρων ξεκούρασης των γιατρών κατά τη διάρκεια της εφημερίας, αλλά και οικολογικά χρώματα στους τοίχους δίνουν μιαν άλλη όψη στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα “Μακεδονία” ο διοικητής του νοσοκομείου Νάουσας, Παναγιώτης Τσακπουνίδης, οι ενέργειες αυτές αποτελούν εφαρμογή μιας στρατηγικής που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της “πράσινης ανάπτυξης”. Έτσι, με δικά του έξοδα το νοσοκομείο προχώρησε ήδη σε αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων φωτισμού στον αύλειο χώρο του με “οικολογικούς” λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οποίων εξασφαλίζουν φωτισμό υψηλής απόδοσης και χαμηλού ενεργειακού κόστους.
Επίσης, δρομολόγησε και ετοιμάζεται να “τρέξει” έναν μικρό διαγωνισμό για την αγορά και τη σταδιακή τοποθέτηση θερμοστατικών διακοπτών-θερμοστατικών κεφαλών στα επιμέρους θερμαντικά σώματα του κτιρίου διοίκησης (γραφεία-χώροι εφημερίας ιατρών) για τον έλεγχο της θέρμανσης κάθε αυτοτελούς χώρου, ώστε να διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο ενεργειακής αποδοτικότητας παράλληλα με σημαντική μείωση των δαπανών θέρμανσης.
“Μόνο από την τοποθέτηση των 200 νέων εξωτερικών λαμπτήρων εκτιμούμε ότι η εξοικονόμηση από το τεράστιο ηλεκτρικό κόστος θα είναι πολύ μεγάλη. Επίσης, με έξοδα του νοσοκομείου βάφουμε όλο το κτίριο με οικολογικά χρώματα, φιλικά προς το περιβάλλον, το προσωπικό και τους ασθενείς”, τονίζει ο κ. Τσακπουνίδης και προσθέτει πως “όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ζητούμενο στην εποχή που ζούμε είναι να κρατήσουμε ζωντανό το ΕΣΥ. Με τις ενέργειες αυτές προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να τα διαθέσουμε στην ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας”.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της διοίκησης του νοσοκομείου είναι η σταδιακή επέκταση των παραπάνω εφαρμογών σε όλους τους χώρους της μονάδας, με σκοπό την ορθολογική διαχείριση τόσο των οικονομικών πόρων αυτής όσο και των οικολογικών πόρων εν γένει, υιοθετώντας ένα πρότυπο ανάπτυξης που υπηρετεί τον πολίτη, ενώ ταυτόχρονα σέβεται το περιβάλλον και το αντιμετωπίζει ως αναπτυξιακό απόθεμα.

Πηγή: Εφημ. “Μακεδονία” – Συντάκτης: Νικολέττα Μπούκα

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα