Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Τοπική Ένταξη και την Κοινωνική Δράση (ELISAN), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικών Αρχών (ENSA) με τίτλο «Επιτάχυνση των Προσπαθειών για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Προώθηση της Καινοτομίας με Αμοιβαία Κοινωνική Ευθύνη σε Περιφερειακό και Τοπικό Επίπεδο», συμμετείχε η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, συνοδευόμενη από την ψυχολόγο και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, κα. Ειρήνη Αναγνώστου.


Οι εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου έλαβαν χώρα το διάστημα 6-8 Ιουνίου 2011 στην πόλη Klagenfurt της Αυστρίας, όπου προΐστατο ο Πρόεδρος του ELISAN και Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Veneto (Βενετία) της Ιταλίας, Remo Sernagiotto καθώς και ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Carinthia της Αυστρίας, Mag. Christian Ragger.   

Η κα. Ουσουλτζόγλου, ως Αντιπρόεδρος του δικτύου ELISAN, εκπροσώπησε το Δήμο Βέροιας και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), συμμετέχοντας στις ομάδες εργασίας οι οποίες συστηθήκαν με κύριο αντικείμενο την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Στις ομάδες εργασίες συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.

Κύριο συμπέρασμα των εργασιών υπήρξε η ανάγκη αντιμετώπισης των οξυμμένων κοινωνικών προβλημάτων που βιώνουν τα Ευρωπαϊκά κράτη την τελευταία δεκαετία, με βασικά ζητήματα ανησυχίας την υπεργήρανση του πληθυσμού, την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων πολιτών, την ανεργία των νέων και τον περιορισμό της βίας στον κόσμο των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές και τα σημεία εστίασης του δικτύου για το επόμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ορίστηκαν οι  βασικοί άξονες δράσεις για την περίοδο 2011 – 2015 που περιλαμβάνουν:

1.    Την καινοτομία και τις καλές πρακτικές στην εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών
2.    Την προώθηση προγραμμάτων ενεργητικής συμμετοχής ηλικιωμένων (Active Ageing)
3.    Την ισορροπία ανάμεσα σε εργασιακή και οικογενειακή/προσωπική ζωή
4.    Τα δικαιώματα του παιδιού και την εξάλειψη της βίας στο περιβάλλον τους

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση οργανωτικής-συντονιστικής επιτροπής με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και την προώθηση κοινωνικών προγραμμάτων στα κεντρικά θεσμικά όργανα της Ε.Ε. όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.

Τέλος, η παρουσία της Δημάρχου στη συνεδρίαση του ELISAN αποτέλεσε αφορμή για την πρόσκληση ενσωμάτωσης του Δήμου Βέροιας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Αρχών (ENSA), του κατεξοχήν φορέα  υλοποίησης και εφαρμογής χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. κοινωνικών προγραμμάτων.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα