“Το λεωφορείο ήταν σάπιο. Ποιος πατέρας, αν το ήξερε, θα άφηνε το 15χρονο παιδί του να ανέβει;” Η κραυγή αγανάκτησης γονέων των άτυχων μαθητών του λυκείου Μακροχωρίου, που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ακούστηκε προχθες στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. 
 
“Δεν ξέρω ποιοι φταίνε, εγώ θέλω να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, το λεωφορείο ήταν ακατάλληλο”, κατέθεσε ως πολιτικώς ενάγων ο Δημήτρης Τραπεζανλής, που έχασε τη 15χρονη κόρη του. Εμφανώς συγκινημένος αλλά και οργισμένος βρέθηκε απέναντι στα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου του ΚΤΕΛ Ημαθίας και δύο υπαλλήλων της διεύθυνσης Συγκοινωνιών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι άφησαν να κυκλοφορεί το μοιραίο λεωφορείο, ενώ έπρεπε να έχει αποσυρθεί.
Ο κ. Τραπεζανλής στην κατάθεσή του περιέγραψε ότι βρήκε το κουράγιο τρεις ημέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα να μπει στο λεωφορείο για να συγκεντρώσει πράγματα των παιδιών. “Έψαχνα να βρω το κινητό και μία φωτογραφική μηχανή της κόρης μου, να δω πώς πέρασαν τα παιδιά στην εκδρομή, αλλά έβρισκα μέλη των σωμάτων τους”, περιέγραψε βαθιά συγκινημένος.
Τόνισε ότι, όταν έφτασε μέσω της καμπίνας του οχήματος στον χώρο των αποσκευών από μία τρύπα που είχε ανοίξει, “έπεφταν σκουριές στο κεφάλι μου, το δείχνουν και οι φωτογραφίες ότι είχε οξειδώσεις παντού”. Θεώρησε πως η ακαταλληλότητα του λεωφορείου συνέβαλε ουσιαστικά στον θάνατο των μαθητών του λυκείου τη μοιραία νύχτα του Απριλίου του 2003.
“Τις ίδιες αντοχές έχει ένα καινούργιο λεωφορείο με ένα παλιό που δεν έπρεπε να κυκλοφορεί;”, διερωτήθηκε από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Σταφυλλίδης, που έχασε τη 16χρονη κόρη του.

“Γνώριζαν τα πρόβλημα”

“Αυτοί που το κυκλοφορούσαν γνώριζαν ότι είχε πρόβλημα. Έπρεπε να θάψουμε τα παιδιά μας για το βρουν”, συμπλήρωσε. Περιέγραψε μάλιστα ότι ο ίδιος συνόδεψε το παιδί του στο λεωφορείο, όταν άρχισε η εκδρομή του λυκείου. “Ηταν βαμμένο και γυαλισμένο, αλλά εγώ που μπήκα τρεις μήνες αργότερα βρήκα σκουριές στις βάσεις των καθισμάτων”, τόνισε.
Στο δικαστήριο επικράτησε ένταση μεταξύ γονέων και συνηγόρων κατηγορουμένων για τον ισχυρισμό των πρώτων ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν για την παλαιότητα του λεωφορείου. “Εγώ έθαψα το παιδί μου. Μέχρι τώρα ακούω για δικαιώματα και τα ονόματα των παιδιών των κατηγορουμένων. Το δικό μου δεν ακούστηκε πουθενά”, είπε ο κ. Τραπεζανλής. Χθες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του λεωφορείου, το οποίο πουλήθηκε στο ΚΤΕΛ το 1997 αντί 24.000.000 δραχμών μαζί με την άδεια, όταν το κόστος αγοράς ήταν μόνο 3.000.000 δραχμές. Ο ιδιοκτήτης υποστήριξε πως δεν γνώριζε για τις οικονομικές συναλλαγές και ότι αυτά τα είχε αναλάβει ο συνεργάτης του, με τον οποίο οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί και βρίσκονται στα δικαστήρια.
Το δικαστήριο, που διέκοψε για να συνεχιστεί η δίκη την επόμενη Δευτέρα, αποφάσισε να κληθούν και άλλοι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο πραγματογνώμονας του δυστυχήματος που εντόπισε τόσο την παλαιότητα όσο και τον επιπρόσθετο αριθμό πλαισίου του λεωφορείου.

Πηγή: Εφημ. “Μακεδονία” – Συντάκτης: Κώστας Καντούρης

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα