Την απομάκρυνση όλων των κλειστών περιπτέρων της Βέροιας και την επαναλειτουργία τους σε στεγασμένα καταστήματα, αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βέροιας που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο.
Το θέμα εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος Βέτα Αρχοντάκη και η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη, πλην του κ. Μαν. Γουναρά ο οποίος διαφώνησε με την «επιλεκτική» απομάκρυνση αυτών που δεν έχουν τώρα ενοικιαστή και υποστήριξε ότι θα πρέπει μια διαδικασία να ισχύει για όλους το ίδιο. 

Επί της εισήγησης κατέθεσαν παρατηρήσεις και συμπληρωματικές προτάσεις οι κ.κ. Τηλ. Χατζηαθανασίου, Δημ. Δάσκαλος, Γ. Μιχαηλίδης, Βασ. Παπαδόπουλος, Μ. Γουναράς, Γ. Χασιώτης, Κ. Βοργιαζίδης, Κ. Πουλασουχίδης και Αθ.  Μακρυγιάννης στον βασικό τους άξονα ωστόσο συμφώνησαν με την εισήγηση αρκεί να τηρηθεί η διαδικασία σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία.

Τραπεζάκια σε πλατείες και πάρκα

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε περισσότερο χρόνο την Επιτροπή ήταν η τοποθέτηση ή μη τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πάρκα του Δήμου Βέροιας. Στην εισήγηση του θέματος που έκανε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κώστας Βοργιαζίδης αναπτύχθηκε το σκεπτικό της πρότασης που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Εδώ και δυο χρόνια με την Ανάπλαση της Πλατείας Ωρολογίου & Δικαστηρίου δημιουργήθηκε μια επίσης μεγάλη ενιαία «πλατεία» που αναδεικνύει το επίσης ιστορικό μνημείο της πόλης το Δικαστικό Μέγαρο «Ρακτιβάν». Οι πλατείες αυτές βρίσκονται στον πυρήνα του Ιστορικού Κέντρου τηο πόλης της Βέροιας και περιβάλλονται από πυκνοδομημένα οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς στοιχειώδους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους αναψυχής «φορτωμένα» με όλες τις χρήσεις που περιλαμβάνει το κέντρο μιας πόλης – πρωτεύουσας ενός Νομού: εμπορικά καταστήματα, πολυκαταστήματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γραφεία και Δημόσιες Υπηρεσίες.

Η διέλευση των πολιτών σε αυτές και πέριξ αυτών είναι μεγάλη και διαρκής. Η ανάγκη των περαστικών να σταματήσουν στα γύρω αναψυκτήρια και καφέ για να ξεκουραστούν και να περιμένουν, παρέσυρε τους καταστηματάρχες να «απλωθούν» σε όσο πλάτος που τους επιτρέπει το πεζοδρόμιο και πέραν των επιτρεπομένων ορίων τους.

Οι σκέψεις και οι προτάσεις για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες και στα πάρκα δεν είναι κάτι καινούριο και πρωτότυπο. Σε πολλές ελληνικές πόλεις πόσο μάλλον σε Ευρωπαϊκές ανάλογοι δημόσιοι χώροι,   πλατείες  και πάρκα φιλοξενούν  τραπεζοκαθίσματα κινητά και μετακινούμενα ώστε να διατηρεί η «πλατεία» τον βασικό ρόλο της που είναι να μπορεί να προσφέρεται σε κάθε είδους μαζικές εκδηλώσεις, ομιλίες, συγκεντρώσεις, χορούς, συναυλίες κλπ.

Η πρώτη αντίδραση σ’ αυτή την πρόταση μπορεί να είναι ο φόβος για την πιθανή υποβάθμιση του «μνημειώδους».-χαρακτήρα των κτηρίων και του περιβάλλοντα χώρου αυτών. Η πιο ψύχραιμη όμως προσέγγιση κάνει κατανοητό το εξής ζητούμενο : να έχουν τη δυνατότητα οι δημότες και γενικά οι πολίτες να χρησιμοποιούν και ως αναψυχή αυτούς τους δημόσιους χώρους που τους ανήκουν, δίπλα σε ιστορικά μνημεία που είναι και δημόσια κτίρια με σημαντική θεσμική λειτουργία, όπως συγκεκριμένα είναι το Δικαστικό Μέγαρο και το Δημαρχείο της πόλης. Ειδικότερα στην Πλατεία Ωρολογίου που υποδέχεται πολλούς επισκέπτες θρησκευτικού τουρισμού (Βήμα Αποστόλου Παύλου), προτείνεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ώστε να καλυφθεί η ανάγκη των επισκεπτών για ολιγόλεπτη ξεκούραση και πρόσβασης τους στους χώρους υγιεινής των καταστημάτων.

Με την πρόταση αυτή θα αποκτήσουν σε καθημερινή βάση λειτουργία οι πλατείες και θα προστατεύονται συγχρόνως από τους συχνούς βανδαλισμούς που είναι καθημερινό φαινόμενο. Είναι γνωστές οι καταστροφές μικρής ή μεγάλης κλίμακας από παραβατικές συμπεριφορές ενηλίκων ή ανηλίκων οι οποίοι σε έρημες γωνίες στις άδειες πλατείες και σε πάρκα, καταστρέφουν τα επιοτύλια φωτιστικά, ξεριζώνουν παρτέρια φυτεμένα, παγκάκια, διάκοσμο κλπ. Τα σκαριφήματα που συνοδεύουν αυτή την σύντομη εισήγηση, περιλαμβάνουν μία ενδεικτική διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων στους συγκεκριμένους δημόσιους χώρους, Πλατεία Ωρολογίου, Πλατεία Δημαρχείου, τμήμα πάρκου Αγ. Αναργύρων και Πλατεία Πλατάνων.
Η διάταξη, ο αριθμός αυτών των υπαίθριων τραπεζοκαθισμάτων, η αισθητική αυτής της παρέμβασης που θα αφορά τα υλικά, τα χρώματα και τις ομπρέλες σκίασης, θα είναι αντικείμενο των όρων λειτουργίας που θα θεσπιστούν εφόσον και εάν αποφασισθεί να τοποθετηθούν».

Την ενδεικτική τοποθέτηση επί χάρτου έκανε η αρχιτέκτων του Δήμου Ντιάνα Βαφείδου, η οποία τόνισε ότι το πώς θα λειτουργήσει αυτή και με ποιους όρους και πλαίσια σεβασμού είναι θέμα της Δημοτικής Αρχής.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν και δύο πολίτες-καταστηματάρχες της περιοχής Δημαρχείου, ενώ ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Χασιώτης ήταν «λάβρος» απέναντι στην πρόταση τονίζοντας ότι «η πόλη έφτασε σ’ αυτά τα χάλια όχι από μεγαλοσυμφέροντα αλλά από μικροσυμφέροντα, στην λογική των οποίων, εν πολλοίς, κινείται… Η πόλη έχει ελάχιστους δημόσιους χώρους, πλατείες και πάρκα στο κέντρο, και εάν τους δώσουμε για εμπορική εκμετάλλευση, θα χάσουν οι πολίτες τον ζωτικό τους χώρο. Όσο για το θέμα της ελλιπούς αστυνόμευσης, αυτό δεν θα λυθεί από τα τραπεζοκαθίσματα. Με αυτήν την πρόταση θα ανοίξετε την κερκόπορτα και θα δημιουργήσετε μεγαλύτερα προβλήματα».

Στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων υπό αυστηρούς όμως χωροθετικούς και αισθητικούς όρους συμφώνησαν, καταθέτοντας συμπληρωματικές παρατηρήσεις οι κ.κ. Αρ. Λαζαρίδης, Δημ. Δάσκαλος (που διαφώνησε εντελώς για το πάρκο Αγ. Αναργύρων), Μ. Γουναράς (να εκτιμηθεί ξεχωριστά κάθε πλατεία), Κ. Βοργιαζίδης, ενώ στην κατ’ αρχήν απόφαση να προχωρήσει το θέμα, συμφώνησαν γενικότερα και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής. Έτσι, η πρόταση-εισήγηση θα προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση. Ακολούθησαν θέματα που αφορούσαν σε ανακλήσεις ή μη αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο αλλά και περιφερειακά της Βέροιας.

Πηγή: Εφημ. “Λαός”

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα