Η ανιδιοτέλεια των αιρετών… Ας δούμε τι σημαίνει  ο όρος: 

Ανιδιοτελής είναι αυτός που ως σκοπό και αφετηρία στη σκέψη και λειτουργία του είναι οι άλλοι και όχι ο εαυτός του.

Όποιος αιρετός λέει πως προσφέρει ανιδιοτελώς Πλανάται πλάνην οικτράν, αν νομίζει ότι είναι πάντα και άμεμπτος ή ηθικά σωστός.

Πολλές φορές μέσα από υποτιθέμενες ανιδιοτελείς πράξεις προκαλούνται ανεπανόρθωτες βλάβες και δυσάρεστες καταστάσεις. Άρα δεν υπάρχει και ταύτιση της ανιδιοτέλειας με την αμετροέπεια και την πολιτική ή ηθική ορθότητα, έτσι ανιδιοτέλεια χωρίς ηθικό ορθολογισμό είναι μια φούσκα που εγκυμονεί κινδύνους.

Αυτοί που έχουν κάποια θέση, όπως λέει ο Rousseau πρέπει να είναι ένας αριθμός υπαλλήλων του κυρίαρχου λαού οι οποίοι ασκούν την εξουσία για λογαριασμό του ως απλοί διαχειριστές, μια εξουσία η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να περιοριστεί, να μετατραπεί ή να τους αφαιρεθεί.

Ο Montesquieu από τη μεριά του υποστηρίζει ότι «αποτελεί αιώνια εμπειρία ότι ο κάθε άνθρωπος που κατέχει κάποια εξουσία έχει την τάση να την καταχραστεί».
Ο Μπακούνιν, ο μεγάλος αναρχικός επαναστάτης αναφέρει ειρωνικά για τους έχοντες μια πολιτική θέση πως πρέπει να θυσιάζουν τα συμφέροντα τους και να παραμελούν τις υποθέσεις τους, έτσι ώστε να αφοσιώνονται στην ευτυχία του μικρού τους αδερφού του λαού. Η διακυβέρνηση δεν είναι απόλαυση, είναι ένα επώδυνο καθήκον: δεν αναζητά κανείς σ’ αυτήν την ικανοποίηση της φιλοδοξίας ή της ματαιοδοξίας ή της προσωπικής του πλεονεξίας, αλλά μόνο την ευκαιρία να θυσιαστεί για την ευτυχία όλου του κόσμου.
Ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά», θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι κατέχοντες τα μεγάλα αξιώματα διαφθείρονται, προτείνει «ουδείς των πολιτών να ανέρχεται εις περιωπήν πολύ υπερέχουσα παρά την συμμετρίαν, αλλά τουναντίον να προσπαθούν όπως τα διδόμενα αξιώματα είναι μικρά κατά την δικαιοδοσίαν και μεγάλα κατά την διάρκειαν, ή μεγάλα κατά την δικαιοδοσίαν και μικρά κατά την διάρκειαν».

Κάθε αναγωγή σε υπαρκτά πρόσωπα, είναι στη διακριτική σας ευχέρεια…

Γράφει ο “Κυνόδοντας”
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα